lia weijts

Health tips

10 Tips voor een gezonder en happyer leven

1 Voeding: Je lichaam wordt gemaakt van wat je eet en vooral wat je hebt verteerd dus: Eet echt eten voedt je met verse groente vers fruit eiwitten gezonde vetten en koolhydraten . Al het bewerkte eten uit de supermarkt vullen je en zijn soms erg lekker maar voeden je niet.

2 Hoeveelheid: Eet 3 echte maaltijden per dag waarvan 2 met veel groente wel de 1/2 van je bord. Sla geen maaltijden over, dan gaat je lichaam in de spaarstand en sla je snel vet op.

3 80/20 regel: Neem de 80-20 regel in acht. Dan wordt het niet te strikt en blijf je plezier houden in eten. Eet 80% van je tijd echte voeding, dan heb je nog 20% van de tijd en hoeveelheid over voor fun eten. Lekker toch een keer een frietje, of een croissantje.

4 Groente: Door tijdens de lunch ook salades of rauwkost te eten houd je je bloedsuikerspiegel lager en heb je langer meer energie en geen after lunch dip. Het heeft ook een positief effect op je energie, concentratie  en gewicht. Kinderen kun je gemakkelijk fruit en groentes tussendoor geven. En denk ook eens aan extra groenten door bijv een pastasaus of pannekoekendeeg pureren . Zo krijgen kinderen meer groente binnen ook degene die dat nog een beetje moeten leren eten.

5 Tussendoortje Als je tussendoor toch trek hebt eet  max 2-3 gezonde tussendoortjes als noten fruit of eiwit met groente tussendoor.

6 Kauwen en verteren Neem de tijd neemt voor je maaltijd met je gezin. Eet aan tafel zonder telefoon of televisie. Maak er een moment van samenzijn van en praten over de dag. Door dit rustmoment en voldoende kauwen komen al spijsverterings-sappen vrij en begint het eerste stuk van spijsvertering al waardoor het eten beter en gemakkelijker verteerd en opgenomen wordt.

7 Water is essentieel voor vele processen in ons lichaam. Drink voldoende water wel 1,5-2 liter per dag. Je lichaam bestaat nl voor 65%  uit water en het is dus belangrijk dat water dagelijks te verversen. Je wilt toch ook niet zwemmen in een zwembad wat niet is schoongemaakt.

8 Bewegen. Je lichaam is een geweldige bio computer. Het lichaam heeft beweging nodig om al zijn processen te stimuleren en in balans te brengen. Beweeg dagelijks wandel bijv elke dag 30-40 minuten of beoefen een sport .

9 Stress: Verlaag stressmomenten. Plan voldoende tijd voor dingen, neem voldoende pauzes en creëer elke dag een rustmoment speciaal voor jou waarin je niet gestoord wordt. Dit maakt dat het lichaam in het parasympatisch systeem komt, het rustsysteem. Waarin je hartslag naar beneden gaat, de spijsvertering beter verloopt, vet wordt verbrand en je voldoende rust hebt om diep te slapen.

10 Slaap . Slaap is van levensbelang. Daarin verwerkt je de dag, herstel je je systeem en maak je de stoffen die het lichaam nodig heeft voor de volgende dag. Dus neem voldoende tijd om te slapen. Je lichaam heeft afhankelijk van je leeftijd minimaal 7 uur slaap nodig als volwassene, kinderen en jongeren nog meer.
Weet dat je Tablet / telefoon/ computer en tv digitaal blauw licht uitzendt. Dit licht maakt je wakker en 30 seconden kijken in deze schermen hebben een groot effect op de aanmaak van je slaaphormonen. Onze kinderen en pubers zitten veel op deze schermen tegenwoordig en vooral in de avond. Gevolg slecht in slaap komen of niet voldoende doorslapen. Neem deze aparaten dus niet!!!! mee naar bed en leg je telefoon tablet etc weg een uur voor bedtijd.